Vacuumtechieken en assemblagesystemen bij composieten wordt steeds vaker gebruikt. De betekenis van vacuüm is dat er geen materie aanwezig is in bepaalde ruimtes. De ruimte die vacuüm is bevat dus om die reden geen lucht. Een ruimte die vacuüm gezogen is bevat dus geen luchtdeeltjes. Om dit mogelijk te maken is het van belang dat er in eerste instantie een afgesloten ruimte hebt. Wanneer dit niet het geval is, wordt het lastig om hiermee te beginnen. Als tweede moet het mogelijk zijn om deze ruimte luchtdicht af te sluiten. Dit gebeurt vaak aan de hand van een pomp waarbij de achtergebleven lucht uit deze ruimte wordt gezogen. Wanneer er een luchtlek is, dan zal dit resulteren in een ruimte die niet vacuüm is. 

Toepassen van vacuumtechieken in de gemotoriseerde industrie

Vacuumtechnieken worden vaak toegepast bij werkzaamheden zoals het maken van composieten.
Deze materialen worden veelvuldig gebruikt in de gemotoriseerde industrie en is daarom zeer gewild. Het materiaal heeft een licht gewicht, maar is daar in tegen sterk en wordt vaak vervaardigd van hars en vezels. Een ideaal materiaal dus voor de gemotoriseerde industrie waarbij hoge snelheden worden gehaald en het voertuig niet teveel mag wegen. Daarbij komt nog dat het toepassen van composiet op verschillende manieren kan. Dit kan bijvoorbeeld door middel van lamineren, spuiten en wikkelen. 

Het gebruik van vacuumtechieken

De meest gebruikte techniek bij het maken van composieten onderdelen is dus de vacuümtechniek. Hoewel er verschillende technieken zijn, overlappen deze met de atmosferische druk waarbij het product geïmpregneerd wordt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een omgekeerde mal om het product in te vervaardigen. Door middel van een dicht folie wordt de mal luchtdicht afgeplakt. Met behulp van een pomp wordt het mengsel van hars en vezels naar de gewenste plekken geleidt. 

De juiste combinatie met de afvoer van materie en de toevoer van hars en vezels, zorgt ervoor dat  er een mooie constante laag gevormd wordt. Wanneer het  folie en de mal verwijderd zijn, is er een product van composiet gerealiseerd.

 

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *