In de automobielindustrie wordt al jaren lang geautomatiseerd. De auto-industrie is namelijk een van de eerste industrieën waar op grote schaal geautomatiseerd werd. Dit komt omdat er veel lopende band werk was en met de geavanceerde gereedschappen van nu is het mogelijk om alles sneller te laten verlopen. De geavanceerde machines kunnen fouten snel uit het proces halen, zonder dat hiervoor de productiepand gestopt moet worden. Door deze nieuwe mogelijkheden is niet alleen de afzet verhoogt, maar wordt vaak ook kostentechnisch besparingen gedaan. 

Hoewel vroeger de apparatuur meestal gebruikt werd voor één specifieke taak, wordt met behulp van robotica de apparatuur tegenwoordig voor verschillende doeleindes ingezet. Hierdoor kan de machine meerdere taken uitvoeren. Eerder was het zo dat door middel van een productielijn de producten langs verschillende machines geleidt zodat op iedere plek een ander onderdeel van het product gerealiseerd kon worden. Daar is natuurlijk niks mis mee, echter is het niet efficiënt. 

Met nieuwe oplossingen zoals IIoT, cloud computing, 3D-printing en andere technologische ontwikkelen, vond er een revolutie plaats waarbij het mogelijk was om de productielijn gedeeltelijk of volledig te automatiseren. 3D-printen maakt het namelijk mogelijk om componenten en onderdelen te ontwikkelen.

1. Robots zijn in opkomst

Deze term heb je vast en zeker al een aantal keren voorbij horen komen. Natuurlijk kunnen de robots niet de gehele werkvloer vervangen en is er altijd een belangrijk menselijk component nodig om de productie draaiend te houden. De robots worden vooral ingezet voor lopende bandwerk waarbij steeds het zelfde wordt uitgevoerd en voor gevaarlijke werkzaamheden waar bijvoorbeeld letsel bij kan voorkomen.   

De ideale samenspanning tussen de geavanceerde technologieën en de menselijke inzet, maken het mogelijk om zo efficiënt mogelijk te werken. waarbij de machines door werknemers bestuurd wordt, waarbij de robots de productie werkzaamheden in hoge snelheden doen met een lagere foutmarge kunnen uitvoeren. 

2. 3D printen 

3D-printen, is ook een begrip dat de afgelopen jaren naam heeft gemaakt. Waar het vroeger vooral duru was om iets door 3D te laten printen, is het tegenwoordig betaalbaar en wordt het al vaak toegepast in de automobielsector. Hoewel het ooit door hobbyisten en voor kleine projecten werd gebruikt, is het tegenwoordig geüpgraded om onderdelen en componenten te maken. 

3. Autonomie 

De automatisering wordt al jaren toegepast voor consumenten. Autonomie maaktr het mogelijk ome voertuigen autonomer te maken. Hierbij kun je denken aan zelfrijdende of volledig autonome auto’s. Naar verwachting zullen deze steeds vaker te zien zijn op de openbare weg, waarbij het doel is dat er in 2030 ongeveer 15% van de nieuw verkochte voertuigen autonoom is. 

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *