NEDERLAND < > BELGIË

De Nederlandse en Belgische markt zijn totaal verschillend, een aspect waar weinig Nederlanders bij stilstaan. Die zien zowel zakelijk als privé België als een soort zuidelijke provincie van Nederland. Door deze misvatting gaat er in de contacten tussen Nederlanders en Belgen veel mis (het omgekeerde is minder het geval: Belgen doen het in het Nederlandse zakenleven relatief goed). De meeste Belgen vinden Nederlanders te ‘rap’. Wie eenmaal een Belgische partner heeft gevonden kan erop vertrouwen dat deze jarenlang een trouwe relatie is. Maar voor het zo ver is, moet een Nederlander even de tijd nemen en wat geduld betrachten. Want het duurt vaak even voor het tussen potentiële partners echt botert.

Steunpunt Leuven
Broad Communications Company BV heeft een steunpunt in Leuven, België en dat blijkt voor menige opdrachtgever bijzonder handig. We zijn daar lid van de Belgische werkgeversvereniging VKW, die toegang biedt tot zo’n 1200 bedrijven. Diverse opdrachtgevers hebben belangen bij onze zuiderburen of hebben er klanten. Met name in die gevallen waarin Broad ook campagnes voor de Belgische markt maakt voor klanten, blijkt kennis van het land en de gewoonten steeds een groot voordeel. In de loop der jaren werkte Broad samen met Belgische tekstschrijvers, ontwerpers en collega-bureaus (onder andere in de sectoren damesfoundation, ERP-systemen, bouwmaterialen, ondergrondse infrastructuren, grafische industrie e.d.). Omdat Broad ook vele journalistieke uitgaven heeft, kan de redactie voor Belgische onderwerpen vanuit dit land plaatsvinden. Daarbij kan zij rekenen op de taalvaardigheid van Vlaamse correctors die het Nederlands ‘hertalen’ in gebruikelijk Vlaams. Want daarin blijken zowel semantische als syntactisch grote verschillen te zitten ten opzichte van het gangbare Nederlands. We beschikken in België ook over de juiste vertaalbureaus in verband met de tweetaligheid van het land. Het Belgisch-Frans is anders dan het Franse-Frans en onze relaties op dit gebied weten daarmee om te gaan.
 
Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: Belgische bedrijven die in Nederland zaken willen doen, doen er goed aan om Broad te raadplegen. Het spreekt vanzelf dat wij alles weten van de Nederlandse markt en de zakelijke gewoonten.
 
Meer weten? Bel Broad en vraag naar Dick W.A. Maes Broekema.
 


Taart voor Ridder Data Systems België

Vorig jaar verzorgde Broad mede de opening van Ridder Data Systems in het Belgische Zele. Die is geopend door de Nederlandse ambassadeur bij onze Zuiderburen, Maryem van den Heuvel. Het bedrijf mag zich verheugen in een enorme belangstelling. Ridder Data Systems brengt software voor de maakindustrie op de markt, waartoe veel metaalbedrijven behoren. Vandaar dat we voor dit bedrijf een stalen taart hebben ontworpen die in diverse uitingen is toegepast. Een jaar geleden telde het bedrijf drie medewerkers, dat zijn er nu zeven. Ze maken onderdeel uit van de illustratie die inmiddels heel wat uitingen heeft gekend (advertenties, website, etc).


Broad helpt nieuwe Ridder België op weg

In het najaar 2016 opende de Harderwijker klant Ridder Data Systems te België in Zele. Broad verzorgde ter gelegenheid van dit feit een relatiemagazine van 12 pagina’s. Het hoofdartikel bevatte een exclusief interview met de Minister van Economische Zaken van de Vlaamse Regering, Philippe Muysters. Ook zorgde Broad vanuit haar steunpunt in Leuven voor contacten tussen Ridder Data Systems België en de Nederlandse Ambassade. Het resultaat was dat de Nederlandse ambassadrice Maryem van den Heuvel onder grote belangstelling de officiële opening kon verrichten. Behalve een deel van de organisatie verzorgde Broad ook persberichten en verzending daarvan. Op de foto’s beelden van de opening.

  • Gregory van Gils heet de bezoekers welkom
  • Algemeen Directeur Gino van Ridder Keijzer spreekt bezoekers toe
  • Ambassadrice Maryem van den Heuvel brengt de nauwe band tussen Nederland en België onder de aandacht
  • Beeld van de opening met vuurwerk: vlnr: Gregory van Gils, oprichter van Ridder Data Systems Henri Nugteren, Maryem van den Heuvel en Gino Keijzer
  • Oprichter Henri Nugteren slaat zaakvoerder van Ridder Data Systems België tot volwaardig ridder
  • De broers Henri en Leo Nugteren, mede oprichters van diverse Ridderbedrijven. 


Broad voor Belgische schoolklassen

Broad nam afgelopen jaar deel aan het Belgische project ‘Vlajo Ondernemers voor de Klas’. Het gaat om het grootste onderwijsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen. Er doen 350 ondernemers aan mee, die op ruim 600 scholen aan 13000 studenten gaan vertellen hoe het in het zakenleven toegaat. De organisatie is in handen van de Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo),  in samenwerking met onder andere de Vlaamse ondernemersvereniging ETION waar Broad lid van is. Deze organisatie is vergelijkbaar met het Nederlandse VNO-NCW waaraan Broad ook deelneemt. Andere partners in het project zijn onder andere BNP Paribas Fortis, Essenscia Vlaanderen, JCI Vlaanderen en Partena.

Dick W.A. Maes Broekema ging naar scholen in het hogere onderwijs in Schaarbeek (bij Brussel) en Aarschot (in de buurt van Leuven). Broad wil zo meehelpen om de ondernemingszin bij jongeren te stimuleren en hen warm te maken om een eigen onderneming op te starten of het bedrijfsleven in te stappen. Het is overigens niet helemaal uniek dat Broad voor de klas staat. Creative Director Jaap van Dam doet dat regelmatig in Nederland voor diverse schoolopleidingen. Meer informatie klik hier.