Film. Omdat er weinig tijd is

Het is nog niet eens zo lang geleden dat schilderijen bijna de enige visuele informatiebron waren voor mensen die kennis tot zich wilden nemen. Het verschil met de huidige tijd is dat men vroeger de tijd had om naar alle details van het kunststuk te kijken. Daar werden ze ook voor gemaakt… om lang, soms uren naar te kijken. In het huidige turbulente tijdperk nemen we daar de tijd niet meer voor. De meeste mensen hollen dan ook vaak door het museum, zonder écht de kennis van de doeken tot zich te nemen. De razendsnelle technologie noopt tot media die snel kennis overbrengen. Film dus. En het liefst zo kort mogelijk. Een filmpje op youtube moet snel zijn omdat ons brein lange rolprenten niet aan kan. Dat zit zo:

Ons brein is een snel werkend informatie verwerkend systeem, gevoed door onze ogen. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Er zitten in ons netvlies ongeveer 130 miljoen receptoren, maar er zijn slechts 1,2 miljoen ‘telefoonlijntjes’ die de informatie van beeld aan onze hersenen doorgeven. De totale capaciteit van de oogzenuw is 60 kilobyte per seconden. Dat is minder aan informatie die er in een vakantiefoto zit. Een filmbeeld van 1 seconde bestaat gemiddeld uit 24 beeldjes en dat levert 3 kilobyte op aan informatie op die het brein allemaal moet verwerken. Daarbij vult het brein automatisch aan wat we niet zien en daar zit het spannende van film in. Noem het suspense. Wetenschappers houden het er zelfs op dat het grootste deel van wat we zien door ons brein wordt verzonnen. In die zin is film niet meer dan een snelle en goede aangever. Film is dan ook de kunst van het weglaten en het focussen op de essentie.

U heeft weinig tijd. Uw hersenen weten dat *). Broad ook. Informeer bij Broad naar de mogelijkheden van een snelle, korte film. Langer kan natuurlijk ook, dat hangt van het onderwerp af. Want we maken ook documentaires. Bel Jaap van Dam, Linda Jansen of Dick W.A. Maes Broekema voor meer informatie.
T  0341 - 43 60 60

* Bron: Prof. Dr. Pieter Adriaans, ‘Schilderen voor het brein’