• Nepnieuws. Niets is geheel waar!?

  Heel vaak worden communicatiemensen beticht van het verspreiden van nepnieuws. Echter, als er één beroepsgroep op eieren loopt voor wat dit betreft, dan zijn het de reclame- en PR-mensen. Nepnieuws is er altijd al geweest. Denk aan de uitspraak van de grote schrijver Multatuli (1820 – 1887): ‘Niets is geheel waar en zelfs dat niet’.

   
   
 • Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Een film nog meer!

  Zo’n 150 jaar na Christus beschreef de wis- en natuurkundige Claudius Ptolomeus uit Alexandrië in zijn zesdelige Optica al het verschijnsel van bewegende beelden en hun nawerking. Film bestond toen niet, maar men wist wel dat een lichtindruk door het menselijk oog en daarmee de hersenen wordt vastgehouden. Het beeld blijft even op het netvlies ‘hangen’, wordt doorgegeven aan onze cortex en sterft dan uit. Dat is één van de redenen waarom film tegenwoordig zo vaak wordt ingezet.

   
   
 • RECENSIE: Het einde van online winkelen,
  De toekomst van retail in een wereld die altijd verbonden is

  Er zijn maar weinig boeken over marketing geschreven die de tand des tijds weten te doorstaan. Het gaat er op lijken dat het boek van Wijnand Jongen nog wel een poosje meekan gezien de trage reacties van retailers en producenten op de snelle veranderingen bij de consument. De titel impliceert dat het op een dag afgelopen zou zijn met het bestellen van spullen via het wereldwijde net, maar daarmee zet de auteur de lezer op het verkeerde been. Vermoedelijk is dat zijn bedoeling, want je wilt toch weten wat hij bedoelt.

   
   
 • Utopia

  Nadat het bedrijfsleven de bankencrisis langzamerhand te boven komt, wordt het wellicht tijd om weer eens naar de toekomst te kijken. Sinds 2008 heeft er in het bedrijfsleven een kaalslag plaatsgevonden en zijn branches totaal veranderd. Dat geldt ook voor Broad. We beschouwen onszelf allang niet meer als een traditioneel reclamebureau, maar als regisseurs van marketing communicatie. Steeds meer bedrijven en organisaties zijn na de crisis op zoek naar een nieuwe positionering. Een nieuw Utopia zogezegd.

   
   
 • EK, België en de Rode Duivels: Nieuwe positionering van een merk

  ‘Nederlanders hebben de kampioenstrui al aan voor het EK begint’, is een gezegde dat in België maar al te vaak is te horen. Belgen kenden tot voor kort dit enthousiasme niet, maar dat is dankzij een uitgekiende campagne wel veranderd. Dat is te danken aan het marketingbureau Boondoggle, dat in korte tijd het merk Rode Duivels compleet herpositioneerde.

   
   
 • Film. Omdat er weinig tijd is

  Het is nog niet eens zo lang geleden dat schilderijen bijna de enige visuele informatiebron waren voor mensen die kennis tot zich wilden nemen. Het verschil met de huidige tijd is dat men vroeger de tijd had om naar alle details van het kunststuk te kijken. Daar werden ze ook voor gemaakt… om lang, soms uren naar te kijken. In het huidige turbulente tijdperk nemen we daar de tijd niet meer voor.

   
   
 • Trends tot 2020

  Van lege winkels naar pop-up shops – van gewoon naar niches – van bank naar ‘bitcoins’ – van fysiek naar online (en andersom) – van individueel naar delen... We doen voor u een boekje open over de trends voor de komende jaren.

   
   
 • Lang zullen we (be)leven

  Aangezwengeld door hernieuwd economisch geluk gaat de Nederlandse consument heerlijke tijden tegemoet. Althans, dat voorspellen de vier Europese trendwatchers die ik voor het tijdschrift van een klant interviewde. Helaas geldt dat geluk niet voor de traditionele winkels, die veelal niet onderscheidend zijn voor de consument. Hun lot is nog uitsluitend te stunten op prijsniveau en dan wordt het nog moeilijk om te overleven.

   
   
 • De nieuwe supermarkt = beleven!

  De meeste mannen hebben een broertje dood aan boodschappen doen in de supermarkt. Terwijl hun vrouw de rekken keurt en de spullen uit de schappen haalt, zeulen ze met troosteloze blik met hun boodschappenkar achter hun echtgenote aan de winkel door. Als ik ze zo zie lopen moet ik wel eens denken aan het boek van A.M. de Jong: ‘De Martelgang Van Kromme Lindert’.

   
   
 • De revival van postale direct mail

  Gedurende de economische crisis hebben steeds meer organisaties hun heil gezocht in digitale direct mail, die vooral de elektronische brievenbus bevuilt. Anders kan ik het niet zeggen. Het aandeel in direct marketing per post daalde sindsdien, maar het medium is de laatste drie jaar aan een zekere revival begonnen. Dat is niet alleen een verademing voor de ontvangers van post, maar ook voor de makers.

   
   
 • Nieuwe zakken

  Broad gaat verhuizen en dat betekent dat bijna alles wat er in het pand staat door je handen gaat. Zo ook talloze boeken die we in de loop van 34 jaar in onze bibliotheek hebben vergaard. Het waren er inmiddels een paar honderd. Waren, want inmiddels hebben we er heel wat weggegooid. Daar waren ook boeken bij van diverse zieners die de toekomst voorspelden.

   
   
 • De Nieuwste Trend: De Deelconsument. Kans Of niet?

  Uw stoel gaat voor een tweede leven naar de allochtone meubelmaker, want die beheerst zijn vak nog. De dure Duitse Mercedes van de buurman zal  hij delen met u en andere buren. Mode te duur? Ruilen is het devies. De trend is, dat we naar een deeleconomie gaan. Van auto’s, huizen, boormachines, grasmachines en gereedschap en zelfs kleding…